Dravagold zapestnica, Keltik

1.300,00

 • Les: wenge
 • Dravsko zlato

Zlato v nakitu dravagold je povsem naravno in tako, kot so ga poznali naši daljni predniki. Skupaj s toploto lesa nas spominja ali opominja na čase, ko smo živeli z naravo in verjeli vase.


*
Šifra: DGZ001 Kategorija: Oznaka:

Opis

 • Les:
 • Dravsko zlato

Na območju Slovenije se nahajajo zlate luskice v premeru do 1 mm, največje tja do 5 mm, tako da je za 1 g dravskega zlata potrebnih med 5.000 do 10.000 luskic. Za dravsko zlato lahko rečemo, da je tudi drugače čisto, saj se še ni srečalo s človekovimi hotenji ali dejanji.

Zgodbe o najdbah zlata v dravskih naplavinah segajo v šesto stoletje pred našim štetjem. Zanimiv in tudi za današnje razmere presenetljiv pa je podatek, da je v začetku 20. stoletja na Dravi zlato izpiralo okoli 200 izpiralcev. Letos so v Staršah s pomočjo evropskega denarja začeli z obujanjem zgodbe o zlatokopih, zlato pa so začeli izpirati v okviru projekta Zlata Drava. O tem, da je ta reka res zlatonosna reka, sta se prepričala tudi hidrinženir Sašo Šantl in priznani oblikovalec nakita Srečko Molk, ki sta zlate luske ujela v čudovite kose nakita.

PREBERITE VEČ…


Certifikat

 

Zloženka, certifikat (PDF)

DRAVAGOLD

POTOVANJE: Skupaj z drugimi erozijskimi procesi je Drava s pritoki v milijonih let izpirala zlato iz kamenin in ga z drugimi kameninami nosila v smeri toka, ga odlagala v naplavinskih sedimentih in znova nosila vse do območij današnje Slovenije in Hrvaške in dalje.

IZVOR DRAVSKEGA ZLATA: Reka Drava izvira na Južnem Tirolskem v Italiji. Nahajališča zlata so predvsem vzdolž njene poti po Avstriji, na gorskem območju Visokih in Nizkih Tur. To je eno od območij Alp, ki s svojo geološko raznolikostjo in goratostjo, pa tudi z nastankom zlatonosnih kamenin.

DRAVAGOLD. Izpiranje dravskega zlata je bilo, od časa Keltov naprej, intenzivno nekje do sredine 19. stoletja, potem pa je zaradi nedonosnosti počasi usahnilo. Danes morata na primer dva izpiralca trdo delati cel dan za približno gram zlata. Danes se zlata ne izpira zaradi vrednosti v teži, ampak zaradi njegove redkosti, čistosti, dediščine in simbolike.

Nova kolekcija DRAVAGOLD


Povpraševanje

V kolikor se zanimate za ta izdelek, nam pošljite povpraševanje preko spodenjega obrazca. Vpišite ŠIFRO artikla !


  Mere zapestnice

  Ko kupujete zapestnico si s šivilskim metrom ali vrvico izmerite obseg zapestja, nato pa dodajte še za en prst dolžine (cca 1 cm).

  Modne zapestnice naj se ne bi nosile tesno ob roku, ampak je priporočljivo, da je med roko in zapestnico za en prst prostora, da zapestnica lepo drsi po zapestju in ne drgne kože.  DRAVAGOLD

  Ekskluzivni izdelki